Hoppa till sidans innehåll

Tävlings- och träningsläger i Holland

19 JUL 2012 21:36
För att kunna utveckla inlineåkningen i Sverige erbjöd Helena Gustavsson alla intresserade att följa med till Holland 10 dagar för att åka inline på bana och tävla tre tävlingar på olika platser.
  • Skapad: 19 JUL 2012 21:36

Det var sex aktiva som anmälde sig och Pelle Hallberg följde med som ledare.  Tyvärr föll både Malin Wickström och Gustav Åkesson av på grund av skador så det blev Eva Lagrange, Fredrik Nilsson, Helena Gustafsson och Amanda Hallberg som följde med. För att få bästa tänka bara träningsmöjligheter så fixade vi boende på Molecatens camping utanför Heerde, som både har en track och en längre asfaltsbana. Dessutom ligger orten centralt i förhållande till de två första tävlingarna.

P1010170

Lördagens strålande sol gjorde förutsättningarna perfekta för första dagens två träningspass, där fokus låg på teknik och att klara tempoväxlingar i utgången av kurvan. Vi lärde oss redan första dagarna att Fredrik Nilsson gillar Tour de France och att sova, Eva Lagrange kan tyckas vara en ordningssam ung dam, men oj vad skenet bedrog. Helena kan mycket om hjul och lager och gillar Holländsk youghurt. Pelle snarkar men inte så farligt högt och Amanda förde som vanligt ett himla liv.

Tyvärr har även Holland lite av ett svenskväder så på söndagen hade vi tur att kunna köra två pass mellan skurarna eftersom tracken torkade fort och jag fick skrapa banan… Redan efter söndagens träningar såg stugan ut som en bomb slagit ner, men eftersom alla är vana att leva i kappsäck så gjorde det inte så mycket. Under måndagsträningen var det två team med skridskoåkare på plats för att träna på banan, lite nyttigheter fick man allt med sig när man såg deras inlineträning. Helena körde hårt med tempo och platsbyten inför tisdagens tävling och ett av passen förlades till  Neieveens tävlkingsbana. En riktig kalasbana med långa rakor och doserade kurvor. De är dessutom nästan färdig med sitt nya klubbhus i två våningar med stora glasfönster som vetter mot banan. Där ska jag sitta nästa år. Vi kan säga att vi hade tur med vädret, det regnade överallt utom över banan när vi tränade men så fort vi satte oss i bilen för färden hemåt vräkte det ner regn. Jag som inte körde fullt så hårt kunde också kosta på mig att turista litegrand.

P1010210

På tisdagen kördes det distans med platsbyten på förmiddagen och sedan gav vi oss av mot Ommen för  den första tävlingen. En bana på 1700m och 30 km för juniorgrabbarna och 25 km för juniordamer och damerna. Fredrik var först ut och det var nog en liten chock hur fort det gick, framförallt eftersom delar av banan var belagd med gatstenar. Fredrik hängde med huvudklungan i två varv men sedan tappade han men en 31:a plats blev det till slut.

Bland tjejerna gick det inte saktare utan de höll i stort sett samma fart som killarna. Eliten från Holland, Belgien, Australien och Tyskland fanns med. Helena hängde med i första klungan men fick jobba hårt  i gatstenspartierna, hon höll dock bra och slutade 11:a Juniortjejerna Eva och Amanda hängde med bra i tredje klungan. Båda fullföljde loppet briljant och Amanda spurtade in som 6:a i juniorklassen och Eva som 9:a. Även denna gång var vädret med oss då tävlingen kunde genomföras utan regn tills allra sista varvet på herrarnas Maraton då himmelen öppnade sig och det verkligen vräkte ner regn. Helena och Fredrik var inte så lyckliga då de bestämde sig för att jogga ner precis när regnet kom och jag dessutom gömt bilen bakom en buss…

Onsdagen var en dag med bra väder och vi körde två hårda pass, Amanda och jag tog  en fyra timmars cykeltur runt omgivningarna mitt på dagen. Man kan inte klaga på hur cykelstråken är uppbyggda i Holland.

Torsdagen var så regning så att det inte gick att köra på banan utan det blev cykel, löpning och lätt styrka. Vi var lite oroliga att det skulle bli svårkört på bantävlingen i Niejveen, men den oron var obefogad och kvällen blev solig och fin. Det var riktigt många deltagare med och damerna började med 300 m, Helena knep en meriterande tredje plats trots att hon inte fick till det riktigt. Tiden på 28,36 var dock helt ok.

Amanda körde sitt första banlopp på två år och gjorde 31,666 och Eva som körde sitt andra lopp var något snabbare på 31,34. Med lite mer erfarenhet kommer dessa tider att kunna kapas rejält.

P1010198

Kvällen avslutades med 10000 m poänglopp, en riktig satsning från början av Irene Schauten gjorde att tempot var riktigt högt. Helena hängde med i tätgruppen till det avgörande varvet, men den tuffa träningen under veckan gjorde att hon inte kunde vara med och fightas om poängen. Amanda höll undan i tio varv och Eva i åtta varv vilket tjejerna kan vara riktigt nöjda  med eftersom huvuddelen av de tävlande var seniorer.

På fredagen var det dags att byta headcamp, urplockning och städning av stugan medan regnet forsade ner utanför knutarna, det var inte läge för inline utan vi körde ett pass på gymmet innan lunch. Helena med sin charm fixade så att vi fick träna gratis. På eftermiddagen körde vi ett tufft inlinepass trots regn, aningen blöta grejor och en bilresa till Soest utanför Amersfort. Ett sexbäddsrum lika stort som ett medelstort Scandicrum gjorde att det inom två minuter var det ett kaos med prylar både här och där, stämningen var dock på topp och här fanns ju gratis internet.

Lördagen startade med typisk holländsk frukost med mycket chokladströssel på mackorna, Fredrik hade mer strössel än macka… En lätt misslyckad utflykt till ett palats, (dåligt skyltat!!!), så drog vi vidare till Amersfort och en turisteftermiddag. En riktig höjdare då vi också tog oss upp i det gamla kyrktornet på 96 m.

På kvällen tog vi oss till Otterlo, en liten by utanför Appeldoorn, där den sista tävlingen skulle gå av stapeln. Vädret så skapligt ut och när Masters kördes så sken solen, men säg den lycka som varar precis innan starten för damerna på den 700 m långa banan så började regnet vräka ner. Kullerstenarna i ena änden av banan blev som såpa och det var inte lätt att köra. Tempot var trots vädret riktigt bra, både Amanda och Eva hängde med bra och bildade tillsammans med två holländska tjejer en andra grupp. Eva och Amanda drog mycket och en av holländskorna var tvungen att släppa. Med fyra varv kvar kom de också ikapp en som släppt huvudklungan och fick hjälp med dragningen. Eva gjorde ett ryck när funktionärerna skrek att det var ett varv kvar och hon fick en lucka som hon lyckades hålla ända in i mål med Amanda strax bakom.

En lyckad resa med mycket lärdomar och erfarenheter att ta med sig hem så avslutade vi tränings och tävlingslägret i Holland denna sommar. Förhoppningsvis får vi chansen igen.

Text och bild Pelle Hallberg

 

 

 

Skribent: Sofia Larsson

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU