Hoppa till sidans innehåll

Rapport från CERS kongress

07 DEC 2010 14:12
I augusti representerade Per-Arne Spiik och Markus Hjalmarsson förbundet vid CERS/CEC-kongress och vid EM Inlines i San Bernadetto del Tronto, Italien.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2011 18:08

Utan tidigare erfarenheter av CERS och Inline kommittens (CEC) möten/konferenser kan vi konstatera att den inte riktigt arbetar på sådant sätt som vi är vana vid. Agendan var inte heller speciellt omfattande.

”Bilden” som vi får under konferensen är att CEC inte är en speciellt aktiv kommitté.

Några exempel
- Ingen presentation av de närvarande delegaterna,
- Ordförande gör sin föredragning på italienska och först efteråt delar man ut en skriftlig sammanfattning, vilket ju innebar att någon chans att ställa frågor kring rapporten var omöjligt,
- Till ett framfört förslag till inrättande av en Europa-cup serie, från Tyskland, var kommittéledningen passiv vad gällde att både ställa sig bakom förslaget och ta till sig stämningen bland delegaterna. Förslaget stöddes helhjärtat av bl a både Frankrike och Holland.

Vår tolkning är att Tyskland kommer att ta initiativ – mer på eget bevåg – att få igång en Europa cup och att det mer är via de enskilda länders initiativ som utveckling sker inte, via CERS/CEC.

Så vår slutsats är att vi i Sverige ska satsa på samarbete i tränings- och tävlingsverksamhet med våra "närmaste grannländer" för att utvecklas på elitnivå (vilket redan påbörjats).

Kommande års EM tävlingar har, i nuläget, följande arrangörsländer. Datum ej fastställda.

2011
Cadet/Junior i Italien
Senior i Holland
Veteran i Tyskland
2012
Cadet/Junior i Belgien
Senior i Spanien
Veteran i Tyskland
2013
Cadet/Junior i Polen
Senior i Portugal?
Veteran i Kroatien/Slovenien?
2014
Cadet/Junior ingen ansökning
Senior ingen ansökning
Veteran ingen ansökning

I samband med konferensen hade vi också chansen se delar av Inlines EM – i år med både kadetter (15-16 år), junior och seniorer samtidigt. Vi såg dock enbart delar av hela tävlingsprogrammet och i första hand Track-delen.

Om arrangemangsorganisationen kan vi konstatera att den inte arbetar som man gör vid exvis hastighetsarrangemang. Här tar man mer adhoc-beslut om heat, starttider, pauser  utan någon tydlig informationsspridning etc. Med vårt ”svenska ordning o reda-tänk” har vi inget att lära gällande arrangemangsgenomförande.

Vad gäller själva tävlandet imponerades (framförallt jag = P-A som inte tidigare sett internationell trackåkning) imponerad av både den tekniska förmågan, ”tuffheten i åkningen” och den taktik, som åkarna från de etablerade Inline-ländernas åkare, besitter. Framförallt kan vi konstatera att kadetterna i de etablerade länderna har en nivå på track som vi i Sverige kommer att ha svårt att matcha på många år framåt.

Markus Hjalmarsson och Per-Arne Spiik

 

 

 

 

Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU