Hoppa till sidans innehåll

Helena avslutar elitkarriären

03 NOV 2014 11:23
Efter elva säsonger i landslaget har Helena Gustafsson, 29, valt att avsluta sin elitsatsning på inlines för att istället prioritera sin yrkeskarriär som läkare.
  • Skapad: 03 NOV 2014 11:23

Sedan EM-debuten 2004 har Helena representerat Sverige vid totalt 17 internationella mästerskap. Hon är den första svenska inlinesåkare som kvalificerat sig till World Games, och tog i Cali 2013 en tolfte plats på 500m. Bland övriga meriter kan noteras en sjunde plats på EM, en 15:e plats på VM samt sju pallplatser i Europacupen. Vid EM 2014 lyckades Helena också prestera topp tio på track, med en slutlig tionde plats på 300 m.

Helena tog läkarexamen 2013, och har under nästan hela sin karriär kombinerat elitidrotten med studier. Detta har möjliggjorts genom elitidrottsavtal vid Umeå Universitet, med anpassad studieplan samt inslag av distansstudier och utlandspraktik. Efter examen valde Helena att stanna kvar inom universitetet som doktorand. Nu har hon erbjudits en anställning som AT-läkare i Umeå, där hon kommer att kombinera sin forskning med klinisk tjänstgöring, och väljer alltså att lägga idrotten åt sidan för att satsa på yrkeskarriären. 

"Jag har många människor att tacka för att jag kunnat genomföra en lång elitkarriär och nå den nivå jag gjort. Rent idrottsligt är det dels mina svenska tränare och ledare, men också eldsjälar i andra länder där inlinessporten är etablerad och stor. Långa försäsonger i Colombia, intensiva tävlingsperioder i Holland och enkla vinterläger i Danmark är några av de återkommande inslag som verkligen hjälpt mig framåt. Att komma som ensam svensk och mötas av engagemang och gästfrihet har gett inspiration, motivation och utveckling. Stödet från Svenska Skridskoförbundet har varit ovärderligt, liksom den flexibilitet som Umeå Universitet erbjudit. I en sport där det är svårt att försörja sig på sitt tävlande har studier i anpassad takt gett mig en stabil vardag och varit grunden för att kunna satsa långsiktigt på min idrott," säger Helena. 

Skribent: Mattias Hadders

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link 

 

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU